Gyékényesi kotró mélységében

Az április elején tervezgetett horgász túrám ideje végül eljött, a helyszín nem is lehet más, mint a Gyékényesi kavicsbánya tó. Régóta vártam már, hogy 5 napot eltölthessek a vízparton. A vízterület több mint 400 hektár, hatalmas mélységekkel, rengeteg víz alatti púppal és töréssel.

Mivel már délután értem a vízpartra, ezért gyors pakolás, a bóják és a kötelező felszerelés előkészítése és a csónak már a vízen is volt, hogy feltérképezhessem az előttem elterülő hatalmas vízterületet. A nyaraló stégjétől körülbelül 200-230 méterre találtam egy púpot, amely 12 méteres mélységből feltört egészen 4,5 méterig. Úgy döntöttem, hogy ennek az oldalát és a tetejét fogom meghorgászni, a bóját lerakva meg is jelöltem ezt a jónak vélt helyet. Alapozó etetésre By Pipsi széria P1 kagyló- hús és Deluxe széria Etalon máj- gyümölcs ízű bojlival, valamint Fish pelettel készültem, amihez hozzáadtam még némi magot.

Partra érve összeállítottam a botokat és el is kezdtem bevinni a szerelékeket a megjelölt helyre.

A szerelékemről is említenék pár szót, ami nekem ezen a csodálatos tavon bevált. A 33-as főzsinóromra 45-ös méretben fluorocarbont, majd egy 90 cm-es leadcort kötöttem. Ezt követte egy ólomkapocs, amibe 220 grammos grippa ólmot akasztottam, 4-es méretű mugga horgomat pedig 20 cm-es bevonatos 25 lbs előkére kötöttem. Ezek a paraméterek szinte elengedhetetlenek a nagy távolság és a rengeteg víz alatti púp, törés miatt, amit kagylók tarkítanak.
Beesteledett, de ezt csöppent sem bántam, mivel már minden a helyén volt és kényelembe helyezhettem magam.Órákig a stégen ülve néztem a tükör sima vizet és a tavalyi tapasztalataimon elmélkedtem, izgatottan várva az idei fogásokat és élményeket.

„ Jó újra itt..”

Az első éjszakára nem várt aktivitás ütötte meg a fülem, a jelzőm életre kelt és roppant erős húzós kapásra ébredtem. Körülbelül 20 perces fárasztás után azonban megbírtam szákolni egy gyönyörű nyurga pontyot.

8,6 kg

Fertőtlenítés után szakszerűen és kíméletesen letároltam a halat, majd reggel egy gyors fénykép és már mehetett is vissza a mélységbe. A csali, ami megtetszett neki 1 szem P1, egy epres pop up-pal kikönnyítve hóember formájában.
Az este további része csendesen telt, de a gyönyörű reggel új izgalmakat hozott egy óvatos ejtős kapásra emelhettem rá, aminek a végeredménye pedig egy hibátlan pikkelyzetű töves lett. 

5,8 kg

Fertőtlenítés és pár kép után elnyerte szabadságát a kristálytiszta bányatóban.
A botok újra csalizása után csónakba szállva elindultam a bója felé, az etetést most körülbelül 20 szem felezett bojliból és egy kevés magból állítottam össze. Koncentráltan szórtam meg a bója körüli helyet, majd a szerelékeimet leengedve még fél- fél marék felezett bojlit dobtam rá, és irány a part. Napközben a hőmérséklet felment egészen 29 fokig, a vízhőmérséklet is 16- 20 fok között mozgott, így erre a melegre alapozva, halradar segítségével a bójámnál megkerestem azt a pontot, ahol a víz mélysége 7 méter körül van. Az egyik botom újra húzása következett a 7 méteres mélységbe dupla 16 mm-es P1 bojlival felcsalizva.
Késő este volt már, mikor a jelzőm újra megszólalt.

Partról fárasztás közben éreztem, hogy szó szerint „akadt" egy kis problémám, ugyanis a halunk talált egy akadót, hogy megnehezítse a dolgom. Csónakba szállva próbáltam megtartani a halat. De a szerencse velem volt és a zsinórom kiszabadult az akadóból, negyed órás fárasztás után egy szép pikkelyest tarthattam a kezemben, pár fénykép és fertőtlenítés után újra a mélységben folytathatta útját.

Végül a horgásztúrám utolsó reggele is eljött, szinte nyárias az idő, a hőmérséklet bőven 20 fok felett. Ám ez nem szegte a halak kapó kedvét. A jelzőm, ami mind idáig hallgatott, pár óvatos csippanással jelezte, hogy lesz még esemény. Ismét a balos, ismét a P1, de ez már a 7 méteres mélységből, aminek az eredménye egy gyönyörű tő ponty (7,2 kg), ami a túrám utolsó hala is lett egyben.

Összegezve 13 db halat foghattam ki, amiből 7db 5+-os volt. Igaz a 10 felettiek most elkerültek, de a csali és a hely is jól dolgozott, minden halat a By Pipsi P1 kagyló- hús íz világnak köszönhetek.
Május végén szintén visszatérek újult erővel és új ötletekkel.

Meglepetés riasztások
Három nap a Paradicsomban.
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. június 06. szombat

Facebook

 

Cím: EBK-Drinks Kft. 8630 Balatonboglár Klapka utca 16.
 
E-mail: office@balatonbaits.com
 
Telefon: +36 30 330-3111
 
Fax: +3685354301
 
Cégadatok:
adószám: 14696538-2-14
cégjegyzékszám: 14-09-309062