F-1-es dévérek

 Júniusban megérkezett a várva várt teszt anyag. Ahogy kibontottam a kincseket rejtő dobozt feltűnt, hogy két teljesen eltérő termékcsaládot vehetek első körben górcső alá. Volt itt minden mi hal szem-szájnak ingere. Etetőanyagok, pop up-ok, bojlik, pelletek és locsolók.

Első körben az F1 fantázia nevű termékeket kezdtem kibontogatni. Az etetőanyagos zacskóból kiáradó kellemes fahéjas illatot megérezve, rögtön tudtam, hogy ez a termék abszolút favorit lesz nálam. Az első gondolat, ami előbújt a szürkeállományból, hogy ez egy igazi dévéres kaja. Szívem szerint már másnap pecára vittem volna, de a folyton szeszélyes időjárás rendre keresztülhúzta számításaim. Közben megérkezett a legújabb játszótársam is egy remek kis carp picker személyében. Így már duplán viszketett a tenyerem egy jó kis horgászatra.

Június 24.-én hajnalban Merenyét vettem célba.

Hogy miért pont oda? Ennek több oka is volt. Az egyik, hogy évek óta nem jártam ott, a másik pedig, hogy kiváló fehérhal állománya van a tónak a kapitális pontyok mellett és most pont ők voltak a célhalaim. Kíváncsi voltam, hogy a dévérekkel kapcsolatos elképzeléseim beigazolódnak e.

A tesztanyagból az F1 etetőanyagot, locsolót, pop up-ot, mini bojlit és egy zacskónyi 4mm-es pelletet vittem magammal. Csalizni alapvetően a pop up-okkal szerettem volna.

A vízpartra érve szembesültem a problémával, hogy csak a szűk nyiladékos helyek szabadok a napijegyes állások közül, de végül a tógazda jóvoltából, sikerült egy tágas bojlis helyre leülnöm. Így már nem kellett aggódnom az esetleges botsérülés miatt.

A kipakolás után rögtön bekeverte, körülbelül kilónyi etetőanyagot, amihez a víz mellett egy kevés locsolót is öntöttem, az illatok, ízek további fokozása céljából. Amíg a keverék felvette a kellő nedvességet, addig a pellettből is kevertem a locsolóval és egy – tényleg csak leheletnyi – vízzel egy fél zacskónyit.

Két szereléket állítottam össze. A pickerre egy sima 25 grammos method kosárból, 6-os fonott előkéből, 12-es vastaghúsú horogból és csali tüskéből állót, míg a feederre egy kicsit combosabbat. Itt a kosár 40 grammos távdobó method kosárból, 10-es fonott előkéből, 10-es horogból álló szereléket raktam össze, bízva abban, hogy egy-egy ponty is tiszteletét teszi majd. 

Idő közben az etetőanyag és a pellet ia felvette a megfelelő állagot. Az etetőanyagot átrostálva, rögtön meglepett, hogy milyen kiváló állaga van, és nem egy lisztszerű, hanem egy közepes szemcseméretű etetőkeverék. Ezt kifejezetten szeretem, mert methodos pecán jobban helyben tartja a halakat. Egy felső kategóriás etetőanyag benyomását kelti s hogy őszinte legyek, véleményem szerint az is. Ahogy már korábban írtam is erőteljes, de nem zavaróan fahéjas illatú és a márkától már korábban is megismert etetőkeverékekhez híven ez is kissé sós íz világú. Persze akit ez zavar valamilyen folyékony édes adalékkal egy édes íz világú keverékké alakíthatja. Bevallom ezzel és is kacérkodtam, de első körben arra voltam kíváncsi, hogy ebben a formájában mit nyújt.

Már kilenc óra felé járt az idő. mikor megkezdtem a horgászatot. Mivel előttem körülbelül hatvan méterre két – a szomszéd pecások által horgászott – etetőkaró is volt, úgy döntöttem, hogy a fédert se fogom ötven méternél messzebb dobni, míg a pickert a parttól mindössze harminc méterre vetem be. A rövid távnak még örültem is, hiszen így még pontosabb etetést és horgászatot tudok a nap folyamán megvalósíteni. A féderrel 6 kosárnyi pellettel és ugyan ennyi etetőanyaggal végeztem alapozó etetést, míg a pickeren nem alapoztam, ott inkább az ütemes pecára alapoztam a sikert.

A pickeren a csalitüskére egy szem pop upo-t tűztem csalinak, de vízbemerítéskor simán emelte az egész előkét. Kicsit megfarigcsáltam, így a mérete körülbelül 6-7 mm-re csökkent és csak a csalitüskét emelte fel, így a horog felett egy centire lebegett, amit a leginkább szeretek. 

A féderre egy faragott 12-es bojliból és egy faragott pop up-ból készítettem egy hóember jellegű szereléket.

 Ez utóbbi kosarába kizárólag pelletet, még a picker kosarába kizárólag etetőanyagot töltöttem a horgászat során.

A botok bedobását követően nem sokat kellett várni az első kapásra. A pickert hamar elhúzta az első jelentkező, ami egy szép dévér volt. 

Az ütemes dobásokkal sikerült a halakat a picker etetésén tartani. Ennek meg is volt az eredménye, hiszen átlag 10-15 percenként sikerült kapást elérni és halat fogni. Aminek külön örültem, hogy az elképzelésem maximálisan beigazolódott. Az etetőanyag kiválóan szelektálta a dévéreket, hiszen kizárólag azt sikerült horogra csalni.

Mindeközben a bojlival csalizott szerelékkel nem tudtam a délelőtt folyamán kapást kicsikarni, annak ellenére, hogy húsz-huszonöt percenként azt is újra dobtam. Laza ebédem elfogyasztása után a féderen is váltottam, mivel a pontyok mindaddig meglehetősen passzívak voltak. Finomabb előkék kötöttem fel szintén csalitüskével. A tüskére a faragott F1 került, de az etetőanyag továbbra is a pellett maradt, amit menetközben pótolnom kellett egy nagyobb marékkal, hogy kitartson még pár órát a mennyiség.

Rögtön megtört a jég. Talán egy perc elteltével gyönyörű elhúzós kapással a féderre is megérkezett az első jelentkező. A bot ívéből és a hal erejéből egyből pontyra gyanakodtam, de legnagyobb meglepetésemre egy közel kettes kárász volt a tettes. 

Ez a tény persze örömömből mit sem vont le. Innentől kezdve már mindkét bot esetében résen kellett lennem, mert hol az egyiken, hol a másikon volt kapás, néha bizony mindkettőn egyszerre.

Amit a horgászat végére világosan láttam, hogy a darabosabb pelletes etetésre, ritkábban volt ugyan kapás, de nagyobb testű dévérek és kárászok jöttek, addig az etetőanyag esetében gyorsabban jelentkeztek a halak és gyakrabban, de az átlagméretük picit kisebb volt. A fogott halak kevesebb mint felét tettem csak a haltartóba egy terítékfotó kedvéért, egyrészt nem akartam felesleges kárt tenni a kifogott halakban, másrészt a megtartott teríték is jól mutatja az új termékek fogósságát.

Annyi már most látható és kijelenthető, hogy az F1 család személyében egy jól összerakott prémium etetőanyag és csali család kerül majd a boltok polcaira.
A Körtefa Árnyékában!
Tesztelés, élesben!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. június 06. szombat

Facebook

 

Cím: EBK-Drinks Kft. 8630 Balatonboglár Klapka utca 16.
 
E-mail: office@balatonbaits.com
 
Telefon: +36 30 330-3111
 
Fax: +3685354301
 
Cégadatok:
adószám: 14696538-2-14
cégjegyzékszám: 14-09-309062