Egy gyermek élete a Balatonon

Már az írás legelején felmerülhet a kérdés vajon miért is adhattam ezt a címet az írásomnak. Tény, hogy alig egy éve léptem be a nagykorúak világában, de nálam ez inkább mást jelent. Lehet ez most sokak számára meglepő lesz és belekötnek, de nálam a gyermek élet a horgászatra utal.

Anno 3 éve mikor ez az egész kaland elindult nem gondoltam volna, hogy 3 év alatt sikerül oda eljutnom ahol ma tartok. Aki akkor azt mondja nekem, hogy ennyi idő alatt el tudok érni bármit, azt nagy valószínűséggel bolondnak, nézem, ugyanis mindenhol azt láttam, hogy több 10 éve horgásznak az emberek.

De mi miatt is kezdtem el horgászni, mi volt az a pont ahol úgy gondoltam, hogy én ezt minden áron csinálni szeretném?

2015 tavaszán, egy tóparton eltöltött eseménydús nap után az első dolgom a lakhelyemhez legközelebb eső és a legközelebbi vizsga időpont kiválasztása volt. Ahogy kézbe kaptam a papírokat úgy döntöttem, hogy egyből bele vetem magam a mély vízbe így egyből kiváltottam az éves területi engedélyt a Balatonra. Mivel Tótvázsonyban élek és a Balaton kicsivel több, mint 15 km, így ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak.

De miért is inkább a mélyvíz? Lehet egyszerűbb lett volna inkább elmenni kisebb vízfelülettel rendelkező tavakra ahol jóval nagyobb esélyem lett volna a halfogásra? 

„Igazi kihívás számomra ez a 60000 hektár”

Ezt ma már sose fogom megtudni, de nem is bánom, hogy nem így tettem az itt megszerzett élmények, amik igazán értékesek számomra és valódi értékkel bírnak.

Az első találkozásom a Magyar Tengerrel horgászat szempontjából leírhatatlan volt, ugyanis akkor nem egy hatalmas strandoló tóra tekintettem, hanem egy elő helyre. egy olyan élő helyre, akinek a lehető legtöbb lakójával szeretnék találkozni. Felejthetetlen élmény volt még akkor is, ha abban az időben nem a minél nagyobb halak megfogása volt a cél.

Ahhoz, hogy egyáltalán sikerüljön pontyot fognom a Balatonból sok mindent kellett, megtanulnom és elsajátítanom. Ezek közül a legfontosabb a víz tisztelete. De miért is kell tisztelni? Ahogy a mondás tartja, az ellenfeled mindig tisztelni kell és sosem szabad alábecsülni és ez a Balatonra hatványozottan igaz. Pont ezért tisztelem annyira mivel ellenfélként tekintek rá, akit szerintem sose lehet legyőzni.

Mivel próbáltam minél több időt a vízparton tölteni és még többet tanulni így szükség volt megfelelő felszerelésre és kellékekre. Kezdtem belefolyni az éjszakai horgászatokba, aminek a vége a több napos illetve akár több hetes horgászatok lett.

„Megunhatatlan akár egy héten keresztül Tihany és Balatonfüred fényeinél elfogyasztani a vacsorát.”
„Nagy segítség mikor egy-egy hetes horgászaton lent van nálam a csónak és nem kell rakétáznom.”

Az elért sikerekhez viszont rengeteg folyamatos vízparton eltöltött idő kellett. Minél több időt voltam parton úgy annál több mindent sikerült megtanulnom. Így jutottam el az apróhalas matchbotozáson át, a feederezésen keresztül a bojlis pontyhorgászatig. Ez volt az a módszer, ami meghozta számomra az átütő sikert. De ehhez idő kellett és hatalmas szemléletváltás. Nagyon nehéz egyből váltani és ez nekem se ment egyszerűen. Kellett valami hozzá, ami kulcs volt a sikerhez. Ez nem volt más, mint a Balaton Baits akik rávilágítottak arra, hogyha szeretném a lehető legnagyobb mértékben kizárni az apró- illetve fehér halakat a horgászataim során úgy el kell hagynom a magokkal történő etetést. A dolgok szépen beigazolódni látszódtak. Megvolt a megfelelő taktika és a kezembe a megfelelő csalik.

Jöttek a sikerek. Új egyéni rekord és rengeteg 5 és 13 kg közötti bivaly erős balatoni ponty partról, dobós módszerrel.

„Egy sikertörténet kezdete.”
„Valaki a kinézetével…”
„… valaki pedig a méreteivel hívta fel magára a figyelmet.”

De mit sem ér a jó csali, ha nem tölt a horgász megfelelő időt a parton. Sokszor napokat vártam, hogy sikerüljön egy szebb halat fognom, de volt olyan is, hogy 1 hét után fénykép nélkül hagytam el a helyemet. De ezek azok a dolgok, amiből tanulni lehet. Miért nem sikerült? Mit csinálhattam rosszul?

Rá kellett jönnöm, hogy mi az a távolság, a végszerelék és csali felkínálási mód, ami a számomra könnyen elérhető 130-135 méteres távolságban működik. Mára már ez vált ott nekem Tihanyban állandó távolságnak, aminek az oka egy köves árok teli kagylóval, ami sokszor bosszúságokat is okozott.

„Végszerelék összetevőinek változtatása és már meg is van az alternatíva a nehéz terepre.”
Több száz nap a Balatonon szép környezetben, de nem mindig jó időben. A Balaton amúgy is egy speciális eset. Sosincsen 2 olyan nap amikor egyforma minden. Valamiben mindig más. Változó légnyomási értékek, vízhőfok, páratartalom és időjárási viszonyok. Sokszor képes 5 perc alatt teljesen megváltozni és az addig csodálatos arcát mutató víz hirtelen haragra gerjed, és méteres hullámokat teremt a szél segítségével. Nem egyszer volt ilyenben részem és sajnos megtörtént nem egyszer az is, hogy nem hittem az előrejelzésnek és nem voltam megfelelően felkészülve az időjárásra, ami rányomta a bélyegét a peca további részére vagy sajnálatos módon teljesen véget vetett neki. Mivel mindig tanul ez ember és legjobban a hibáiból így mára a legelső az időjárás előrejelzés alapos megtekintése.
„Gyülekeznek a felhők. A háttérben létszik, hogy már esik, de a csodálatos napfelkelte mindent felülmúl.”
Ezért is olyan szép a Balaton még akkor is, ha képes a legrosszabb olykor ölni tudó oldalát mutatni viszont ma már nincsen olyan arca számomra, ami képes lenni elvenni a kedvemet az ott eltöltött időtől, sőt manapság már inkább szeretem a változékonyabb időjárást, mert valahogy mindig ott motoszkál bennem az az érzés, hogy amikor lecsendesedik az idő a vihar után akkor valami más lesz, valami nagyot fog szólni. De ez a fajta csoda megtörténhet a vihar kellős közepén is, amikor szakad az eső és dörög az ég.
„Egész éjszakán át tartó szakadó eső utáni reggeli vendégem”
Megérkezésekkor képes vagyok perceket eltölteni a bámulással, ami arra a rengeteg vízre összpontosul, ami az ő hatalmas medrében található. De mindenben a legrosszabb, amikor egy-egy túra véget ér, de tudom, hogy azok az élmények, amiket sikerült megörökíteni azok otthon újra előidézik nekem a parti életet és mindig kárpótolni fognak meg akár egy sikertelen horgászat után is.
„Szikrázó napsütés, gyönyörű idő, de ez a peca számomra véget ért.”
Sok mindent adott eddig számomra a Balaton és remélem, hogy még végeláthatatlanul sok mindenben lesz részem a partján.
Szeles júliusi peca
A Körtefa Árnyékában!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. június 06. szombat

Facebook

 

Cím: EBK-Drinks Kft. 8630 Balatonboglár Klapka utca 16.
 
E-mail: office@balatonbaits.com
 
Telefon: +36 30 330-3111
 
Fax: +3685354301
 
Cégadatok:
adószám: 14696538-2-14
cégjegyzékszám: 14-09-309062