Mivel már a nyakamon volt a tavaszi szünet és alig vártam, hogy ismét vízparton lehessek, így 03.27.-én úgy döntöttem, hogy 36 órára ismét leülök Tihanyba. 27.-én 17:30 körül érkeztem meg a már szokásosnak mondható horgászhelyre. Mivel kicsit hosszabbra sikerült a pakolás, mint szokott így úgy döntöttem, hogy aznap már nem végzek etetést. Az alapelv a kereső horgászat volt így szereléknek az egyik botra az úgynevezett Helicoptert választottam, aminek segítségével nagyobb távolságokat is el tudok érni és megfogni az esetleg beljebb tartózkodó halakat. A horogelőkém 25lb-s bevonatos előkezsinór volt, ami dobások során nem tekeredik fel és így a csali biztonságban jut el a kívánt helyre. A horgom mindkét esetben 10-es méretű Gardner Continental Mugga volt. A másik szerelékem alapja egy inline bordás távdobó kosár, amit ugyanúgy, mint a Helicoptert egy 1m hosszú leadcorra fűztem fel. Mivel az előttem elterülő helyen sok kődarab van a vízbe, amin könnyen megtelepszik a kagyló, így majdnem minden szerelékem alapját a leadcore teszi ki ezzel növelve az esélyemet a halakkal szemben. Csalinak az egyik botra egy szem 16mm-es P2 került, ami mellé pva-ba azonos ízesítésű darabolt bojlit, 6mm-es halibut pelletet töltöttem amit SM Epres etetőanyaggal fogtam össze és halas liquiddel próbáltam atraktívabbá tenni.

A felszerelés kész, indulhat is útjára.

A másik botra is édes íz világot gondoltam ki így a hajszálelőkére egy Standarad Ananászos dumbel formájú bojlit helyeztem fel, ami már alapból be volt dippelve. Etetőanyagnak SM Mézest kevertem be a hozzá való locsolóval. A választásom azért esett erre az ízvilágra mivel a víz még eléggé hideg csupán 4,5 °C fokos volt most és tapasztalataim alapján a tavalyi év ezen időszakában sokkal fogósabb volt ez a keverék a többinél.

Gyors ellenőrzés, hogy minden a helyén van-e.
Itt nekem minden méter számít.

Mire minden a helyére került már be is sötétedett így szépen elmentem lepihenni. Körülbelül egy óra múlva csippanás, ki a botokhoz, de semmi. Ekkor arra lettem figyelmes, hogy alattam fröcsög a víz. Lenéztem és láttam, hogy az ívó balinok kijöttek ide a part közelébe így egyből értettem miért szólalt meg a jelzőm. Ez a megmozdulás még kétszer megtörtént az este folyamán és már szokásossá vált a megjegyzésem, hogy „megint a balinok". Éjfélkor viszont megtört a jég. Az egy darab csippanást újabb követte, amire már egyből felpattantam. Ahogy oda értem a P2-vel csalizott bot mellé meghallottam azt a hangot, amire már rég vártam. Végre megszólalt az orsó fékje. Bevágás után éreztem, hogy megvan a hal így az adrenalin szintem egyből az egekbe szökött. Ahogy nyertem a távolságot a hallal szemben éreztem, hogy jól védekezik és szép kirohanásai is voltak, de mivel ez volt az első kapásom és a horog is egy 10-es méretű Mugga volt így nem mertem erőltetni. 15 perc múlva már a part közelében volt a hal és az első adandó alkalommal sikerült is megmeríteni. Ahogy a matracra került a hal és ránéztem láttam, hogy valószínűleg sikerült megfogni az első 5+-os halamat az évben. Mérlegelésnél a kijelző kereken 6kg-nál ált meg így hatalmas öröm lett úrrá rajtam. Gyors csalizás után már repült is vissza a szerlék a helyére, de az éjszaka további része eseménytelenül telt.

A hosszú téli pihenő után végre megvan az első, és egyből 5 kg feletti.

Reggel csodálatos napfelkelte fogadott és gyönyörű időjárásnak néztem elébe. Napközben nem voltak nagy reményeim inkább az éjszakában bíztam jobban.

Az ilyen gyönyörű látvány mindent megér.

Napközben szépen összeállítottam az etetésre szánt keveréket, ami 16mm-es felezett és egész P1, P2-ből, 20mm-es felezett Standard Ananászból, 6mm-es halibut pelletből, csemegekukoricából és főtt kendermagból állt. Délután 17 óra körül neki is láttam a rakétázásnak és, ahogy végeztem újabb frissítésre került sor. Kora délután kicsit elkezdett fújni, ami egy picit megmozgatta a vizet is, bizakodást adva arra, hogy esetleg a halak is útra keltek.

Szinte óramű pontossággal éjfélkor megérkezett a következő hal, aminek az Ananászos dumbel tetszett meg. A súlya kereken 3kg volt. Mivel a P2-re nem nagyon volt jelentkező pár keszeget leszámítva így ezen a boton csalit cseréltem. A váltásnak meg is lett az eredménye mivel 1 óra múlva ismét húzós kapásra emelhettem rá. A fárasztás végén egy újabb 5 felettit mérlegelhettem. A csali egy GLM-Citruzos Dumbel kikönnyítve egy 12mm-es Standard GLM pop uppal volt, de a pva-ban maradt az elsőre összeállított keverék.

Ennek a gyönyörű hibátlan pontynak az Ananászos dumbel tetszett meg.
A GLM-Citrus-nak köszönhettem ezt az újabb 5 kg felettit.

Reggel 6-ig már nem volt kapásom így meg is kezdtem a pakolást és elindultam haza. Végül a horgászat nem is sikerülhetett volna jobban így márciusban. Sikerült 2db 5kg feletti pontyot fogni partról a 4-5 °C-os vízből, amik a hideg víz ellenére nagyszerűen küzdöttek.