A TÓ SZELLEME


Péntek reggel úgy ébredtem, mivel szombaton is melózok, a péntek éjszakát a tóparton töltöm. Végeztem a munkahelyen, az autóba már bepakolva a horgász cuccaim így indulás horgászni. Csak minimális cuccot vittem magammal, éppen csak ami kellett. A Bugaszegi tó jó választás, tekintve hogy munkahelyemtől 3 percre van és 26 hektárjával, nekem kezdő behúzós pecásnak tökéletes gyakorló terep és kihívásnak is tökéletes.
Mire kiértem már este 9 óra is elmúlt. Rod pod ki, jelzők, swingerek fel, botok összerakása, gyors csalizás, behúzás és 22:30-kor már a parton ültem kapásra várva. A fejem kezdett kitisztulni és átállni a nyugalomra, ahogy a tavat bámultam. Alig telt el egy kis idő, ejtős kapás a baloson, rá emelés, indulhat a fárasztás. Szépen jön kifelé talán amur lesz, néha-néha bele-bele rúg, de nem egy virgonc hal. A stég előtt egy 30 méterre viszont megérkezett a várva várt ellenállás. Már tudtam, mégsem amur. Pár perc után, egyszer csak feljött a vízre. Azt a .......... . Hangzott el a számból egy szép magyar mondat. Ekkora halat még biztosan nem fogtam. Szívem még egyszer olyan gyorsan vert, de próbáltam nyugodt maradni, hiszen még nincs a bölcsőben, és csak rajtam múlik hogy sikerül e oda tennem. A hal még kétszer megindult, de harmadszori felhúzásra már ráfeküdt a víz tetejére. Merítés. Itt már az enyém vagy pár fotó erejéig. Mérlegelés. 13,52. Nem akartam hinni a szememnek, hiszen egy hete dőlt meg az egyéni rekordon, ez a hal pedig több mint 1,5 kilóval nehezebb. Gyors fotózás és vissza. Újra csaliztam a Balaton Baits Sqiud bojlit, ami ezt a szép halat is hozta és gyors vissza húzás. Vagyis csak próbálom, de nekem még nem megy profin, másodszor csinálom, de majd a gyakorlat meghozza eredményét. Pár szem bojli keresőre, meg egy kicsi a horog mellé. Visszaérve a stégre mintha elszállt volna a minden gond a fejemből. Arra eszméltem, mosolygok. Csippanás nélküli húzás fagyasztja arcomra a mosolyt, valami megtámadta az új Balaton Baits Krill tesztelésre kapott bojliját is, és rohan. Na, akkor gyakoroljuk a csónakból fárasztást. Rám fér, még bizonytalan vagyok csónakban, de majd a gyakorlat... Fölé érek, feljön, nem nagy, de jé aranyhal! 

Aranyhal

Akkor kívánok! Ma még egy 10 fölöttit kérek. Telhetetlenség, nem hiszem, de egy este nekem még nem adatott meg kettő 10 feletti. Kis fohászt mormolok a Bugaszegi Tó Szelleméhez. Csak még egyet, légyszi! Valamiért viszont csend. Talán magáznom kellet volna? Talán még nem vagyunk olyan közeli kapcsolatba? Ajjaj, talán hibáztam! Aztán egy pity, aztán még egy és komótosan elindul az orsón lévő zsinór. Aha, hát próbára tettél! Nem vicces már 3 óra! Megemelem a botot. Ez most ilyen 5-ös forma pontynak érzem, szépen jött kifelé. A stéghez érve csinálta a burványokat és egyszerűen nem akart feljönni. Na ez nem 5-ös. Ahogy fárasztom a halat, ejtős kapás a másik boton. De jó, most mi lesz? Mindegy, ezen jó hal van mert nem akar feljönni. Azt meg majd megállítja az ólom. Egy pár percet még fárasztottam, amint feljött már láttam, nem hülyeség ez a fohász dolog! Merítés után bele a tartóba és ráemelek a másik botra. Teker, teker ezt buktam! De nem ez belefeszült és húz ,aztán jön és csak jön. Ez a hal is szépen jön a part fele. Már nem merek semmire sem gondolni. Majd meglátom mi lesz az. A stég előtt megmutatta magát az amur, aztán egy kis ribillió. Pár megindulás után meg tudtam szákolni. Gyors fotó aztán mehet vissza a hal is, én meg húzom vissza a szereléket. 

Amur

Partra érve a visszahúzásból, nézzük csak mekkora is az a szép ponty. 11,40. 

11,40 kg

Köszönöm néked, Bugaszegi Tó nagy Szelleme! Ránézek az órámra, talán, esetleg…. neeem, ezt már nem húzom vissza. Nem bántom meg, hiszen ezt kértem és Ő többet adott! Még megharagszik! Reggel meló, meg van amiért jöttem, sőt több is. Talán aludhatok még egy pár órát! Józanító csippanás! Érzem valami azt súgja, koncentrálj, még itt vagy! Ez a fránya szellem most meg nem enged?! Beemelek. A parthoz érve látom hogy ismét Amur de nagyobb mint az előző. Többször megindult ő is, de azért csak belekerült a szákba. Fotók aztán vissza a vízbe.

Körbe néztem az égen és láttam jön a vihar. Mintha szabályozná, hihetetlen! Bepakoltam és a kocsiajtó csapódásával egyidejűleg esni kezd. Egy utolsó pillantást vetek a tóra és megborzongok! Mintha egy hangot hallanék: „Ne feledd, legközelebb többet várok tőled, tőled, tőled!" Na, emiatt ne aggódj Szellem! Egyre gyakrabban találkozunk és meglátod, egyre jobb leszek! De ma éjjel örökre belém égett, bárhol is horgásszak, tiszteljem a vizet!
Köszönöm szépen a bojlikat, a lehetőséget és a segítséget a Balaton Baitsnek csapatának!


Balaton Baits! Innovation Not Imitation!
Milán Kovács

HIDEG VIZEK BONNYAI TORPEDÓI
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. június 06. szombat

Facebook

 

Cím: EBK-Drinks Kft. 8630 Balatonboglár Klapka utca 16.
 
E-mail: office@balatonbaits.com
 
Telefon: +36 30 330-3111
 
Fax: +3685354301
 
Cégadatok:
adószám: 14696538-2-14
cégjegyzékszám: 14-09-309062